.: Boerengroep uitgebreid .: Geschiedenis .: Coordinator .: Activiteiten verslagen .: Groenvoer

Activiteiten verslagen

Tweede Longo Maï avond 8 november 2005

Na het succes van onze eerste informatie avond over de landbouwcoöperaties van Longo Maï in april van dit jaar, besloten we de mensen van Longo Mai nogmaals uit te nodigen. Dit keer wilden we dieper ingaan op het onderwerp “illegale arbeid in de Europese landbouw”. Dit is een van de onderwerpen waar Longo Maï veel mee bezig is. Naast Caroline Meyers van Meijers van een Zwitserse Longo Maï coöperatie was ook Peter van de Franse organisatie CODETRAS als spreker uitgenodigd. Verder waren er, in het kader van de Europe XL uitwisseling, nog 20 Serven, Kroaten en Montenegrijnen aanwezig.

Na een ‘korte’ introductie van Caroline over Longo Maï, waar zoals te verwachten viel gezien het interessante onderwerp, veel vragen op kwamen, nam Peter het woord.

Peter leeft in de Longo Maï coöperatie “De Crau” in Zuid-Frankrijk, 20 km van Arles. Ze produceren voor eigen gebruik en 300 groentekistjes per week voor klanten in Arles, Avignon, Marseille en hun directe omgeving. Daarnaast hebben ze een kleine fabriek voor de verwerking van groenten en fruit dat overblijft. De boeren in de omgeving maken ook gebruik van de fabriek. Naast Longo Maï is Peter actief in twee organisaties: de Cooperation Paysanne (CP), de Franse boerenvakbond, welbekend vanwege o.a. Jose Bove, en CODETRAS – collectief voor de verdediging van migranten in de Provençaalse landbouw. De laatste is een samenwerkingsverband van 10 organisaties (vakbonden, antiracisme- en mensenrechtenorganisaties) dat al 5 jaar strijdt tegen slechte arbeidsomstandigheden.

Volgens Peter is de Provence representatief voor de EU. Er is een grote fruitproductie, er is veel werk en er komen veel Marokkanen en Tunesiërs op af omdat ze in de Provence meer kunnen verdienen dan thuis. Dit ging voorheen (70-er jaren) wel goed. Maar door 1) de komst van Fort Europa (visumplicht) en 2) de druk op de boeren om goedkoper en meer te produceren, zijn er illegale en onwenselijke praktijken ontstaan.

Nu zijn werknemers verplicht om met een contract te werken dat ze moeten regelen voordat ze naar Frankrijk komen. Dit is erg lastig en gevolg hiervan is een illegale handel in contracten, waarbij soms wel tot 1000 euro voor een contract betaald moet worden! Verder zijn er slechte arbeids- en woonomstandigheden ontstaan. Werknemers wonen in bloedhete caravans, zonder douches. Boeren stellen verder bizarre eisen aan hun werknemers.

Volgens Peter ligt de oorzaak hiervan niet per se bij de bij de boeren maar meer bij de structuren die zorgen dat boeren zo goedkoop en zoveel mogelijk moeten produceren. Andere gevolgen hiervan zijn: veel stoppende boeren, milieuvervuiling, extreme schaalvergroting, en geen kansen voor / uitbuiting van 3e wereldlanden.

CODETRAS probeert hier iets aan te doen door:

-Burgers en consumenten in grote steden zoals Marseille te informeren over de productieomstandigheden;

-discussies met boeren te organiseren;

-juridische processen te voeren en zo boeren te laten weten dat ze voorzichtig moeten zijn.

Onlangs hebben ze een staking georganiseerd / ondersteunt van Marokkanen en Tunesiërs in de Fruitteelt. De prefect heeft de arbeiders uiteindelijk in het gelijk gesteld.

In Andalusië (Zuid-Spanje) schijnt het het ergste te zijn. Hier werken 60.000 illegale arbeiders. Vandaar dat Longo Maï hier een internationale conferentie georganiseerd heeft over de problemen van illegale arbeid. Hier is besloten dat men onderzoek gaat doen in heel Europa. Zo is er door Marijke Bijl in ons Westland onderzoek gedaan naar de arbeidsomstandigheden in de glastuinbouw. De Boerengroep is voornemens om binnenkort een informatie- en discussieavond te organiseren met Marijke Bijl over haar rapport “onzichtbaar achter glas”. Meer informatie volgt.